X-Power 33C – första intrycken från testen

Elias Johansson Rimsby

X-Yachts-motorbat-X-Power-test Man tager en redan befintlig motorbåt och utvecklar den vidare i sin egen anda. Ungefär så löd X-Yachts grundrecept till X-Power 33C. Här är första intrycken från testen.

Sagda redan befintliga motorbåt var ingenting mindre än svenska HOC Yachts som stod ut från mängden med skrovdesign från Petestep. Ett koncept som ska borga för en snålare, tystare och på det hela taget en effektivare framfart.

Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av X-Power 33C samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Så, Gustav Morin, är det en Halleluja-upplevelse att köra X-Power 33 C?

– Det kan vi inte skriva under på. Åtminstone inte ännu då vi mest har kört genom en lång kanal i låg fart. Vi har bara haft tillfälle att dra på under korta stunder än så länge och då har det verkat lovande, säger Gustav Morin.

Se ett tidigare inslag om segelbåtsvarvet X-Yachts första motorbåt.

Så X-Yachts gör inte bort sig nu när de ger sig in i motorbåtsbranschen?

– Nej, det är nog ingen risk då det här är ett rutinerat och proffsigt gäng som är mycket stolta över vad de gör så därför…

Ja?

– Så därför tycker jag att det är lite konstigt att X-Yachts inte bygger en ny båt från grunden. Speciellt som de har ett eget designkontor i huset. Med de resurserna hade jag kanske hoppats att de skulle komma med något som båtbranschen inte redan hade. Nog kan man tycka att X-Power är annorlunda, häftig och snygg. Och hantverktet är verkligen i toppklass. Men det hade varit kul med en supereffektiv segelbåts-inspirerad motorbåt som skulle fungera med eldrift, till exempel.

Fler tidiga intryck?

– Ja, man har verkligen satt sin egen prägel på båten och den smälter, hur konstigt det än må låta, väl in bland de stiliga segelbåtarna som ligger här vid X-Yacht-varvets brygga. Sedan är X-Power 33C en skön kontrast till andra nyproduktioner som frossar i ljusa träslag invändigt. Här, åtminstone på testexemplaret, är det mörka träslag, många lager lack och beslag i brons som gäller. Klassiskt.

En lyxig design med många sittplatser och möjlighet att få både sol och skugga. X-Powers design och funktion är härlig men annorlunda – frågan är hur den kommer att tas emot av kunder som kör i Svenska skärgårdar.

Något som du inte sett förut?

– Funktionen med det utfällbara ankaret i stäven är helt klart kul, även om det kanske inte är helt unikt.

– Sedan finns det mycket att säga om lågfartsegenskaperna, högfartsegenskaperna, komforten, layouten och priset för att nämna en del. Men det spar jag till vi publicerar testen, avslutar Gustav Morin. (Uppdatering: testen av X-Power 33C är nu publicerad.)

X-Yachts-motorbat-X-Power-test

Relaterade artiklar

Ryds_630_VI_inledningsbild

Ryds 630 VI – sturpulpetbåten som är en ulv i fårakläder

Finnmaster_T7_Gustav_strand

Finnmaster T7 – bobar daycruiser i litet format

Nordkapp_Airborne_6_inledningsbild

Nordkapp Airborne 6.3 – tuff och praktisk RIB så in i Norden

Tehri_400_inledningsbild

Terhi 400 – Gustav sjunger de små båtarnas lovsång!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar