Y7 – första intrycken från testen av kolfiberbjässen

Elias Johansson

Y7-test-Y-Yachts En lättseglad semesterbåt som kan hanteras av en ensam person. Så beskriver tyska Y Yachts sin instegsbåt och minsting. Frågan är hur det stämmer överens med Hamnens första intryck?

Låt inte ingressen lura dig med ord som “minsting” och “instegsbåt”. Det som Hamnens utsända reportrar har satt tänderna i den här gången är ingenting mindre än en 70-fotare.

Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av Y7 samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Så, Claes Olivecrona, kan du bena ut det här?

– Ja, det är ganska enkelt. Båtar som på våra breddgrader betraktas som bjässar är inte så stora i jämförelse med andra båtar här nere i Medelhavet. Y7, som den här båten heter, är ett ärligt försök att skapa just en lättseglad semesterbåt som kan hanteras av en ensam person.

Och det gör du med den äran?

– Nja, jag är inte ensam. Men visst är den hyfsat lättseglad med sin självgående fock och sin okomplicerade segeluppsättning. Sedan är detta kolfiberbygge också lätt i sig. Y7 är 22 meter lång och väger cirka 29 ton, vilket till exempel kan jämföras med en Hallberg-Rassy 64 som är två meter kortare och väger 36 ton.

Så hur går det med testandet?

– Bra. Vi hade önskat att det blåste lite mer men vi håller förvånansvärt god fart i nästan ingen vind. Vi har desto mer stökig gammal sjö efter en storm som härjade här tidigare.

Vad jag förstår så är det samma man som har grundat Hanse Yachts som också har grundat Y Yachts. Märks det på något sätt?

– Nej, Y7 är snarare att jämföra med lyxbyggen som Swan och Wally.

Y7 sägs vara lätthanterlig trots sina 22 meter och snart faller Hamnens dom när det gäller allt från seglingsegenskaper till boendekomfort och annat. Testen publiceras inom kort.

Fler intryck?

– Ja, Y7 är full av lösningar som förvånar på ett eller annat sätt. Jag kan till exempel avslöja att den har en smuluppfångare i pentryt som är väldigt smart. Anmärkningsvärt är också att den däremot inte har en enda mugg-hållare vilket det brukar gå tretton på dussinet av på minsta småbåt annars. Här finns geniala lösningar såväl som bottennapp med andra ord.

Mer om seglingsegenskaperna…?

– … får du när testen släpps på Hamnen Plus inom kort.

Men något mer kan vi väl få?

– Ja, det är att vi är positivt överraskade på fler än ett sätt. Det är också förvånande hur snabbt man vänjer sig tycka att en stekig bjässe som Y7 börjar känns högst normal…

– … men så är det ju i hela båtvärlden. Vad som anses normalstort ändras snabbt, avslutar Claes Olivecrona.

Testen är nu publicerad här.

Se också:
ClubSwan 125 – världens största racer
Dags att slå till på en begagnad Wally! 

Y7-test-Y-Yachts

Relaterade artiklar

Marex_330_SCA

Marex 330 Scandinavia – första intrycken från testen

Putins_Crescent

Spaning – Putins superjakt beslagtagen i Spanien

UMS_585_Test_Hamnen

UMS 585 CC – första intrycken från testen

Quarken_27_forsta intrycken

Quarken 27 – första intrycken från testen

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Y7 – första intrycken från testen av kolfiberbjässen”

  1. Ta ALLA oligarkers palats o jakter o sälj dom o låt pengarna gå till uppbyggnaden av Ukraina o dom stridandes familjer

    Svara

Lämna en kommentar