Ytterligare 82,6 miljoner till upprustningen av Göta kanal

Gustav Morin

Nästa år inleds det sista året i det historiskt stora renoveringsarbetet av Göta kanal som för ett tillskott på ytterligare 82,6 miljoner kronor.

Regeringen satsar ytterligare 82,6 miljoner kronor på renoveringar för den kommande vintern. Det betyder att de mest omfattande renoveringarna sedan kanalen byggdes 1832 nu får möjlighet att slutföras.

En miljard hittills

Totalt har närmare 1 miljard kronor investerats i att bevara det kulturhistoriska byggnadsverket, sedan renoveringarna påbörjades för sex år sedan.

– Investeringarna har stor betydelse för hela besöksnäringen utmed Göta kanal och säkerställer därmed många arbetstillfällen, säger Roger Altsäter vd på AB Göta kanalbolag. Framförallt möjliggör de en trygg och säker vistelse för våra tre miljoner besökare.

19 mil kanal ska bevaras

– Att vi nu får slutföra det stora renoveringsprogrammet känns viktigt och fantastiskt bra. Det ger oss goda förutsättningar att fortsätta utvecklingen och bevarandet av årtusendets svenska byggnadsverk med 19 mil kanal. Vi har en ägare som både tar ansvar och ser potentialen i svensk besöksnäring säger Magnus Hall, styrelseordförande i AB Göta kanalbolag.

Renoveringen av Göta kanal har pågått i sex år och får nu ytterligare kraft. Foto: Mattias Brauns och Oscar Lüren.

Skilsmässodike eller ej?

Många är överens om att en färd på kanalen är väl värd sin tid. Men det finns folk som tycker annorlunda och därav har öknamnet “skilsmässodiket” myntats. Om det ligger något i de orden tog Hamnen.se reda på genom att tillbringa ett par dagar på kanalen för ett antal år sedan. Se hela det reportaget här:

Hamnen.se testar Göta kanal – skilsmässodike eller kärlekskanal?

Gota kanal sailing

Relaterade artiklar

Per_Andersson_surfbrada_Gota_kanal_4

Göta kanal 4 – Emma Molin om filminspelning med landkrabbor

Filmen Göta kanal – här är den stjärnspäckade trailern

Göta kanal 4 – här är den stjärnspäckade trailern

Gota_kanal

Göta kanal – Sveriges längsta upplevelse fyller 200 år

Gota_Kanal_Okar

Göta kanal – besök från utlandet ökar med 200 procent

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Ytterligare 82,6 miljoner till upprustningen av Göta kanal”

Lämna en kommentar