BMW kastar loss!

Redaktionen

Det som döljer sig under den syndigt svarta motorhuven på bilden är ingenting mindre än BMW:s populära twin turbo treliters dieselmotor som är omvandlad till marint bruk. 

Om det går som Semcon och Cimco Marine hoppas så kan deras gemensamma projekt – världens första treliters dieselutombordare med en effekt på över 200 hästkrafter – vara klar för produktionsstart till 2020.

Än så länge har projektet löpt på som smort. Inte minst tack vare en mycket lyckad förstudie som nyligen har klarats av.

Mest för proffs
– Motorn har en stor potential för marin miljö. Hög effekt och kvalitet är viktiga egenskaper för många i professionell trafik, som arbetsbåtar och snabbgående nöjesbåtar.

De stora krafterna innebär ett avancerat ingenjörsarbete – och är väldigt kul, säger Henrik Einarsson, teknisk projektledare på Semcon.

Förstudien bygger på BMW:s treliters turbodieselmotor, som nu kan komma att modifieras och anpassas för marint professionellt bruk.

Nästa steg…
Semcon står för konstruktion, beräkning och simulering i projektet. Inom kort kan nästa fas påbörjas. Det innebär framtagning av en prototyp som ska testas i vatten.

– Utfallet av förstudien är väldigt positivt. Vi har tillsammans med Semcon identifierat vilka åtgärder som krävs för att gå in i nästa fas. Det finns goda förutsättningar att ta projektet vidare, säger Cecilia Anderberg, vd för Cimco Marine.

Cimco Marine AB har under flera år utvecklat OXE Diesel, världens första dieselutombordare i de högre effektnivåerna. Deras lösningar för kraftöverföring från motor till propeller, har lett till stor efterfrågan i hela världen.

Se inslaget!

Fler bilmärken som kastat loss:
Ny skruvad båtdesign från Bugatti.
Lexus går till sjöss!
Cigarette och Mercedes bygger rekordsnabb elbåt.
James Bonds Lotus Esprit-ubåt på auktion.
BMW kastar loss!
Audi A4 på djupt vatten!
Bugatti går till sjöss.
Världens snabbaste terrängbil med vattenjet.
Fearless A28 – en Porsche på vattnet.
Mercedesdesignad monsterbåt blir verklighet.
Mercedesbåt i 30-talsstil.

Prylar_2018_Ingang_OXE-BMW

Relaterade artiklar

Konsten-att-bygga-en-dieselmotor 1

Konsten att bygga en dieselmotor

batprylar_2018_Oxenyheter_Ingang_OceIngang

Nya dieselsnurror från svenska OXE

Spektakulart_2016_103000hk_NyIngang_VärldensstörstaMNy

Diesel i tungviktsklassen – 103 000 hk!

batar_motorbatar_2016_Sandstrom565_Ingang_puffbild_sandstrom

Sandström 565 AC – kompromisslös laståsna

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar