Flyt för uppfinning som räddar liv

Redaktionen

Redaktionen

Åsa Magnusson, uppfinnare av Quicksave.Det har tagit mer än nio år av hårt arbete, men nu finns Åsa Magnussons livräddande uppfinning snart på marknaden. Och upphovskvinnan själv har i år blivit utsedd till Årets kvinnliga uppfinnare både i Sverige och Europa.
– Ungefär 38 000 drunknar i Europa varje år och jag är glad om jag bidra till att minska den siffran, säger Åsa Magnusson.

Historien om Quicksave började 2002 när Åsa Magnusson gick en kurs i livräddning. Slutuppgiften var att rädda en livlös person från botten på fyra meters djup. Hon dök ner, fick tag i offret (som förtjänstfullt spelades av en muskulös brandman från Lidingö) och simmade mot ytan – men där tog orken slut.

Då vaknade uppfinnaren i Åsa Magnusson: varför fanns det inte ett hjälpmedel som kunde lyfta hjälplösa personer under vatten? Ska inte små lätta personer kunna rädda livet på personer är större och tyngre?

Livbojar och frälsarkransar i all ära, men de går ju inte att ta med sig ner under ytan.

Åsa Magnussons funderingar resulterade till slut i Quicksave.

Utrustningen ska fästas runt kroppen på den som behöver räddas och med ett enkelt handgrepp blir den ett flythjälpmedel som lyfter kroppen upp till vattenytan. Kroppen kan sedan transporteras till en båt eller in till stranden.

Quicksave - en ny typ av livboj. Foto: QuicksaveQuicksave kan användas både över och under vattenytan. Foto: QuickSave

Quicksave lyfter en fullvuxen person på 100 kilo från 10 meters djup upp till ytan och vid ytan får den en livbojs funktion. Den som ska livrädda har krafter kvar att ta hand om offret även vid ytan eftersom Quicksave gör det lättare att både bärga och bogsera kroppen.

Åsa Magnusson är glad över alla positiva reaktioner hon får på sin uppfinning. Räddningstjänster, livräddare och sjöräddning har testat produkten och kommit med värdefulla synpunkter.

– De har varit med i utvecklingsarbetet och utifrån deras synpunkter ska produkten modifieras lite, säger Åsa Magnusson. Till exempel ska patronen göras i en ogängad version som gör bojen ännu snabbare att koppla ihop.

I våras fick Åsa Magnusson priset Årets kvinnliga uppfinnare och alldeles nyligen utsågs hon också till Europas kvinnliga uppfinnare vid tävligen EUWIIN Award, en internationell tävling för kvinnliga innovatörer och uppfinnare som i år avgjordes på Island.

– Att få min livboj bedömd i ett internationellt sammanhang och få knyta nya bekantskaper med andra innovatörer har varit mycket stimulerande och det ger en kraft att köra vidare, säger Åsa Magnusson.

Lagom till vårens mässor räknar hon med att ha en färdig boj för konsumentmarknaden. Och allt arbete med att utveckla Quicksave från idé till färdig produkt har gett blodad tand.

– Det finns flera tankar på andra produkter, säger den livräddande uppfinnaren Åsa Magnusson.

Läs mer om livräddningsutrustningen Quicksave.

Åsa Magnusson, uppfinnare av Quicksave.

Relaterade artiklar

kunskap_GaGenomIs_GallerGaLLER

Konsten att ta det kallt!

kunskap_sjomanskap_FavvoRepris_Ingang_OlyckaIngang

När fan är framme

nyheter_2018_DronareRaddaLiv_Ingang_DronarRaddningIngang

Se när drönaren räddar två liv på 70 sekunder!

nyheter_2018_TasmanienRaddning_Ingang_TasmanienRaddningIngang

Räddade från sjunkande kappseglingsbåt!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar