Undvik katastrof med hjälp av kastlina

Redaktionen

Redaktionen

MOBLINE - räddningslina vid man överbordEn stilla kvällssegling kan snabbt vändas till nödläge om en besättningsman faller överbord. Jimmy Hellberg berättar om sina upplevelser i ämnet och ger sitt bästa tips på hur man snabbt räddar en nödställd.

 

Johan Granath skrev nyligen några läsvärda rader på sin blogg om sin erfarenhet av att trilla över bord.

Jag har själv trillat överbord men blev liksom Johan snabbt uppfiskad av en kompetent besättning (tack Sten Göransson). Allt gick bra tack vare kastlinan som jag här vill slå ett slag för.

Det rådde kuling i Stockholms skärgård och jag och min seglarkamrat Sten var ute och seglade vår Elvström 717. Vi hade tagit ner storen helt och seglade bara på minsta focken. Det var kryss och just efter ett slag så vred vinden kraftig, som den så ofta gör i skärgården. Vi fick ordentligt med backvind i focken, båten krängde till kraftigt “åt fel håll” och jag tappade balansen, trots att jag satt ner.  Jag föll bakåt och gled ut under det 45 cm höga mantåget rätt ut i drickat.

Sten var blixtsnabb med att fånga rodret som jag just släppt och styrde runt båten, helt enligt skolboken. När han var hyfsat nära mig sträckte han sig efter hästskobojen, men jag skrek ”skit i den, släng i en lina istället!”. Sten lydde order och mindre än en minut senare var jag ombord igen.

Bästa hjälpen
Jag tycker att kastlinan är den viktigaste säkerhetsprylen som finns ombord, förutsatt att den nödställde är vid medvetande och kan simma, annars tippar jag att det är flytvästen som är bäst.

Kastlinan ska alltid finnas lätt tillgänglig, redo för användning, på alla båtar. Rätt använd underlättar den otroligt mycket vid man-över-bord-incidenter och kan vara skillnaden mellan liv och död. Inte minst på våren när det är riktigt kallt i vattnet och tiden man har på sig innan man blir förlamad av kylan är kortare än man tror.

Ute på Östersjön är det bara sju grader i vattnet till långt in på senvåren. Då tar det mindre än fem minuter innan man börjar domna bort i extremiteterna. Något att tänka på för alla som deltar i shorthandedseglingar som Seapilot 2Star.

Rätt typ av lina
Se till att kastlinan är lätt åtkomlig och se till att ha en kastlina med sling som den nödställde kan dra runt sig, det underlättar massor när kroppen börjar domna bort!

Till i år har den gamla hederliga “Hansalinan” fått en uppföljare med några nya bra funktioner som sling och dubbla band som fungerar som handtag. Kolla in mobline.se för mer info.

Sist men inte minst är det viktigt att öva man-över-bord, så att alla ombord verkligen vet hur båt och säkerhetsprylar fungerar när det blir skarpt läge.

Här förevisar Odd Lindqvist kastlinan under våra livesändningar från Allt för sjön 2013.

bloggare_Batfeber_mob_MOB-rescue-LINE

Relaterade artiklar

Z30+

Z30+ – ny svensk racer med komfort som tillval

Arcona 345

Arcona 345 – första intrycken från testen

racing_bankappsegling_2019_Shorthanded_emelyHagenWilliwaw

Svenskar testar nya unika OS-klassen i helgen

racing_bankappsegling_2018_Fast40_Fast_40

Fast40 – het uppstickare i kappseglingsvärlden

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar