Brädsurfing på bärplan

Gustav Morin

Gustav Morin

Kitesurfing är det snabbaste sättet att segla om man bortser från freaky segelfarkoster som utvecklats i åratal och götts med miljonbudgetar. Med bärplan går det ännu fortare.

Nuförtiden känns det som att det finns uppfinningsrika garagepulare på både det ena och andra stället i världen som är redo att sätta ett bärplan på vilket flytetyg som helst. Senaste åren har jag sett ”vingar” på alltifrån 18-fots skiffar, Laserjollar, vindsurfingbrädor, jättetrimmaraner och katamaraner och inte minst gamla sunkiga daycruisermotorbåtar.

Fantastiskt tycker jag. Jag tror och hoppas att utvecklingen kring flygande vattenfarkoster kommer att fortsätta framöver. På båtmässan Allt för sjön dedikeras i år en hel monter för just detta ämne. Kul!

Något som jag just nu är riktigt sugen på att testa är att foila med kite, jag kan iochförsig inte ens kitesurfa på vanligt vis men ändå. Det ska tydligen vara överlägset snabbt, både vad gäller höjdtagning och ren fart, gentemot den annars snabbaste grenen – kiteracing.

I somras blev jag för första gången brutalt omseglad av just en racekite, jag på min extrema lättvindsanpassade vindsurfingbräda (läs Formula vindsurfing) och min australiensiske vän Torvar Mirsky på det senaste inom kite. En bred och trefenad brädmodell och en kite på 16 kvm. Han kunde segla både högre och snabbare än jag som blott höll 12.0 kvm i mina händer… Torvar noterade toppfart på 32 knop i bara 12 knops vind!

Formula vindsurf foilMed Formula vindsurfing kan man plana i bara fyra m/s. Men en kite svävar ca 25 meter upp luften och är därför ofta än bättre i lättvind.

Bärplan har sedan länge testats på vindsurfingbrädor men det har aldrig blivit någon hit. Det ser ut som att man inte kan tillgodogöra sig det lilla motståndet som ”vingen” ger. Men med en kite verkar allting fungera mycket bättre. Även om det lär vara ett konststycke att lära sig att vända utan att vurpa. Det lär heller inte vara helt simpelt att starta med en meter svärd under fötterna. Lite som att lära sig gå på riktigt höga styltor, fast värre, kan jag tro.

Men nu vet jag i alla fall vad som krävs för att segla snabbare än min aussiefriend i sommar. Måste bara lära mig att kitesurfa vanligt först…

bloggare_adrenalin_2014_Kitefoil_Kitefoil

Relaterade artiklar

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

elskotrar

L’Overboat – elfoiling-katamaran-vattenskoter!

P-30 Riddarfjarden

Stockholm testar världens snabbaste elektriska passagerarfartyg

Americas Cup Team New Zealand

Det lilla landet som leder högteknologisk segling

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar