På lördag går Sveriges största solokappsegling

Jimmy Hellberg

Jimmy Hellberg

I helgen seglas Robline Solo Challenge – årets stora chans för alla amatörseglare att utmana sig själva i en lättsam ensamkappsegling.
Se film och stort bildspel från förra året.

Robline Solo Challenge är ett endagars äventyr för ensamseglare. Att segla solo utan navigatör, taktiker, trimmare och fördäcksgast gör utmaningen större och seglingen mer aktiv. Det handlar om att släppa taget och samtidigt ta kontrollen, att utmana sig själv!

Efter seglingen blir det mingel och regattamiddag med tillhörande förfriskningar. Just det faktum att ingen har med sig en besättning gör det hela mer socialt och man lär känna nya sköna människor. Jag är med och arrangerar kappseglingen och vi tror att den sociala biten är precis lika viktig som seglingen i sig. Därför ingår regattamiddagen samt båtplats i Sandhamn från fredag till söndag. Mer om det på (No-crew.se).

Deltagarna är alltifrån små jollar till If-båtar till riktigt stora båtar. Störst i år är 63-fotaren Refanut, en vacker träbåt som seglas Fredrik Wallenberg, och Swan 65:an ”Who Valley” med Petter Holmberg som skeppare. De kommer nog att få det riktigt tufft då prognosen i nulläget säger 8–12 m/s.

Men prognosen kan ju ändras flera gånger innan lördag och för de som seglar den långa banan utomskärs (normalt 40M) så kan det bli aktuellt att denna läggs inomskärs (se banbeskrivning 38M), förutsatt att vindstyrkan ligger över 8 m/s. Anledningen till detta är för att sjön snabbt bygger upp utomskärs när vinden ökar och skulle någon trilla överbord så blir en räddningsoperation mycket svår.

Här är en film som Hamnen.se gjorde förra året. I år får deltagarna själva stå för videoinnehållet.

I år har Robline Solo Challenge en egen playkanal där alla seglare kan lägga upp filmer. Det är ju roligt om alla filmer samlas på samma plats. Enklast är att filma med sin telefon och sedan loggar man in direkt på playsidan rsc.solidtango.com och tankar upp. Hur det går till visar Hamnen.ses Gustav Morin i filmklippet nedan.

Här berättar Gustav Morin kort hur man laddar upp film på den den nya playsidan.

Intervjun ovan är filmad med en telefon. Det man ska tänka på är att försöka ställa skärpan genom att peka på skärmen och vill man prata så tas ljudet bäst upp en av extern mikrofon. Vill man inte införskaffa en sådan så kan man antingen koppla in sin handsfree och använda den micen eller försöka hålla telefonen undan vinden. Men om bilden är bra kan man såklart leva med att ljudet är dåligt.

Det absolut bästa är att ta med en kompis ombord som kan fokusera på att filma. Det är nämligen tillåtet att ha en “Media Crew Member” ombord. Hen får ju inte hjälpa till att segla men det kan vara bra att vara en person mer ombord om något går snett.

Livesändningar
Det kommer också att bli livesändningar från fyra av båtarna under racet. Dels så siktar jag på att sända direkt från min B&R 38 Pac-Man, Mikael Ryking sänder från sin X-332 Net 1, Johan Lundqvist från sin Arcona 321 och Fredrik Wallenberg från sin 63-fotare Refanut. Förhoppningen är att alla kommer att ha en mic på och snacka om vad som händer ombord. När starten går beror på vädret och bestäms kvällen innan.

Håll er uppdaterade här på bloggen eller på Hamnen.ses Facebooksida. Livesändningarna ser man på Robline Solo Challenges Playkanal.

Lång eller kort bana
Man kan välja mellan två olika banor utefter hur stor utmaning man vill ha (och lite beroende på vilken typ av båt man seglar). Den ena kommer att vara ca 20 sjömil och den andra ca 40 sjömil, det innebär ca 5-10 timmars solosegling. Vi rekommenderar att båtar med ett SRS-tal under ca 1,05 väljer den kortare banan för att hinna i mål till minglet och regattamiddagen.

Tillsammans med SRS-systemet där det dels finns båtindividuella avdrag för segling utan undanvindssegel, och andra alternativa segelsättningar med sk ”shorthanded-mätbrev” så är möjligheterna stora att anpassa sitt redskap för denna typ av segling.

Foto: Sahra Lindgren, Dan Sjunneson/Studio CA och Teres Brandwold.

racing_havskappsegling_2013_Robilne_Solo_Challenge_bildspel2_2

Relaterade artiklar

Kojiro SHIRAISHI

Vendée Globe – starten live!

Norwegian solo sailor Erik Aanderaa

Stormig ensamsegling till Island

Stormsegling med Erik Aanderaa.

Ensam i storm – avundsvärt eller avskyvärt?

cruising_2019_First_Swede_around_the_world_non-stop_Anders-Eriksson-nonstop-runt-jorden

Intervju med historiska svenska ensamseglaren

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar