Stordesigner skapar modern skärgårdsseglare via ny blogg

Redaktionen

Redaktionen

Håkan Södergren sitter och ritar på en ny modern skärgårdsbåt

Bloggen ”Den moderna skärgårdsbåten”
Av Håkan Södergren

Under fyrtio år som yachtdesigner, och ännu fler somrar i skärgårdarna, har jag på nära håll upplevt seglingens enorma utveckling. 

Det mesta är bra, men det finns också trender i utformningen av segelbåtar som jag inte ser som enbart positiv. Det beror delvis på att våra dagars segelbåtsflotta till stor del påverkats av kappseglingsregler, men det beror ännu mer på utvecklingen nere på kontinenten.

Moderna båtarna är anpassade för kuster där man nästan alltid ligger i hamnar eller marinor, med aktern in mot kajen, eller på svaj i naturhamnar. Men dessa båtars djupa kölar, raka förstävar och höga fribord passar illa för den som vill nå den egna lilla viken i nordiska skärgårdar. Till de riktigt smultronställena är det bara en och annan gammal Folkbåt eller skärgårdskryssare som tar sig in.

Att bryta det inarbetade designmönstret till förmån för en mer ”skärgårdskryssaraktig” båttrend är nog omöjligt. Kravet på bekvämlighet och utrymmen under däck styr för stor del av efterfrågan, och därmed båtarnas utseende. Och mot kontinentvarvens trender gör sig en ensam konstruktör knappast besvär …
Men – man kan röra om lite i grytan!

Jag ska ge min bild av hur jag tycker att en modern skärgårdsbåt kan se ut.

Jag tar hänsyn till dagens krav på fart, utrymme och modern design, som de flesta vill se och som jag tycker är positivt men alla båtar, eller i alla fall de flesta, är kompromisser av olika slag. Det är svårt att göra den snabbaste båten och samtidigt ha en semesterinredning för sex personer som fyller dagens krav. Det är också svårt att göra den båt jag personligen vill se som en bra skärgårdsbåt utan att samtidigt begränsa djupgåendet till ett minimum. God prestanda är dock fortfarande en parameter jag vill ha med i ekvationen.
Så det får bli en kompromiss även för mig. Men en annorlunda kompromiss, en där bitarna är lite omfördelade.

Mitt förslag kommer säkert att röra upp känslor och förhoppningsvis skapa en intressant debatt. Alltid kommer det fram något positivt i slutändan, hoppas jag, och kanske kan det till och med leda till ett tänkande i lite nya banor.

En gång i världen gjorde jag något liknande tillsammans med dåvarande redaktören för Segling, Bengt Jörnstedt. Då handlade det om en långseglare där vi i ett antal artiklar diskuterade och presenterade vår syn på hur en sådan båt kunde utformas. Vår båt fick namnet Stormfågeln, och artiklarna om henne blev både sågade och rosade. Vem hade väntat sig något annat?

Skärgårdsbåten är något helt annat. Men taktiken är densamma. Hur den här båten ska se ut är något som Bengt och jag ska diskutera i tre program som kommer att sändas under Hamnen.ses liveshow på Allt för sjön.

Steg för steg presenterar jag mina tankar kring båten, Bengt är bollplank och kritiker, tillsammans med er läsare som kan kommentera artiklar eller via en chatt som kopplas till livesändningen.

Jag kommer självklart också efteråt att fortsätta att berätta om mina tankar och idéer här på Hamnen.se, gärna med er läsare som bollplank.

Med hjälp av mina yngre kollegor som jag samarbetar med i Södergren Group kommer också den unga generationen att få vara med och ge sin syn på projektet.

Välkomna på en tur med en båt som ritats för att fungera bäst i just den miljö som ligger oss närmast hjärtat – skärgården.

/Håkan Södergren

Håkan Södergren

 

Bengt Jörnstedt

Bengt Jörnstedt kommer att vara bollplank mot Håkans idéer om hur en modern skärgårdskryssare ska se ut. De kommer att debattera live i tre program som Hamnen.se sänder under Allt för sjön. Kommentera gärna och kom med frågor och funderingar. 

Håkan Södergren och Bengt Jörnstedt drev ett projekt om hur man bäst skulle utforma en långseglare. Resultatet blev Stormfågeln

Håkan Södergren och Bengt Jörnstedt har tidigare drivit en reportageserie om hur man bäst skulle utforma en långseglare. Resultatet blev Stormfågeln. Nu handlar det om en skärgårdsseglare.

Se filmen när hamnen.se testar Håkans båt Tarac 33
Läs mer om ett av Håkans senaste projekt – Swede 68 – en vacker lyxyacht med klassiska linjer.

Läs mer om Håkan Södergren.

Se livesändningarna där Håkan Södergren berättar om projektet. I tredje avsnittet med Bengt Jörnstedt som bollplank.

bloggare_moderna_skargardsbaten_stormfageln_kryssbakifran

Relaterade artiklar

batar_segelbatar_2019_Shogun_50_Shogun-5_puff

Shogun 50 – ny svensk kolfibercruiser

bloggare_Sodergren_SRS_Transparens__DDD4230

Södergen om SRS – systemet måste bli transparent

bloggare_Sodergren_BatkonstruktionDel1_Ingang_HakanBlogDel1Ingang

Segelbåtkonstruktion for dummies – del 1

batar_segelbatar_2014_Swede68_Ingang_Swede_Sailing_Web_OAXS_Design_puff

Swede 68 – byggstart för unik svensk lyxjakt

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar