Finbesök i Stockholm – här kan du se de kungliga jakterna

Finbesök i Stockholm – här kan du se de kungliga jakterna

Alfred Ahlberg

Kungsskeppet Dannebrog vid Skeppsbron i Stockholm 2010. Foto: Bengt Oberger

Det är pampigt på Skeppsbron! Fram till den 16 september kan de som sneglar ut mot vattnet i Stockholm få se inte en, utan två kungliga jakter som är på besök i huvudstaden. 

Pampigt var ordet. De två flytetygen som ligger förtöjda utmed skeppsbron är inga mindre än HDMY Dannebrog, det danska kungahusets och Drottning Margrethes 78 meter långa jakt och KS Norge – det norska kungahusets motsvarighet. Ett synnerligen dignitärt besök då det är två av endast tre återstående kungliga jakter som finns kvar i Europa.

Men hur kommer detta sig?

Under den kommande helgen firar Hans Majestät Carl XVI Gustaf 50 år på tronen. Då är det såklart inte mer än rimligt att de närliggande kungadömerna Danmark och Norge skickar det finaste man har. Nämligen sina jakter.

KS Norge – jakten som skänktes av folket

Just KS i namnet är givetvis en direkt förkortning av Kungaskepp. Men vad beträffar skutan Norge så finns det en spännande historia bakom. När hon konstruerades 1937 av Camper and Nicholsons var hon avsedd att bli den lyxjakt hon är idag. Men andra världskriget kom emellan och Philante, som hon hette då, såldes till den brittiska flottan.

Under sin tid i flottan användes KS Norge till allehanda uppgifter från att agera konvojskepp till att delta i övningar. 1942, mitt under brinnande krig beskrev Yachting Magazine KS Norge som ”det lyxigaste krigsskeppet som någonsin seglat”.

Efter kriget var man i Norge på jakt efter en länge utlovad motorjakt till Kung Håkon. Valet föll tillslut på den då pensionerade Philante som renoverades till kunglig standard och skänktes till det norska kungahuset. Finansieringen gjordes genom en omfattande kampanj där folket skänkte jakten, som idag kostat motsvarande 43 miljoner kronor till den gamle men älskade kungen.

KS Norge vid anlöp och foto från tidigare besök i Stockholm.

Dannebrog – en skuta med många sjömil på nacken

Kungaskeppet Dannebrog är inte mindre imponerande det. Sjösatt 1931 döptes hon efter sin föregångare, hjulångaren med samma namn. Under sina år uppskattades det att Dannebrog avverkat över 300 000 sjömil.

Men hur mycket plats på en kunglig jakt går egentligen till dignitärerna själva?

På Dannebrog är svaret i vart fall tillräckligt. Den aktre hälften av det danska kungahusets jakt brukar kallas för den kungliga avdelningen. Här finns allt från sällskapsrum till matsal, sovrum och såklart ett arbetsrum där drottning Margrethe håller till.

Årligen är det just drottningen som inleder båtsäsongen i Danmark med att kliva ombord på Dannebrog där hon ligger på Boj nummer 1 i Köpenhamns hamn. Givetvis avfyras det parallellt salut som ett slags högtidligt startskott för sommaren.

Från för- till akterstäv mäter Dannebrog hela 78 meter.

Men svenska det kungahsuet då?

Inte är det bara kungahuset hos våra nordiska grannar som ska få visa sig på styva linan i helgen – alls icke! Under lördagen kliver den svenska regenten ombord på Vasaorden under sin kortege genom huvudstaden.

För den som vill få en glimt av denna magnifika konungaslup avgår rodden från Skeppsholmen mot Skeppsbron och de gästande kungahusens jakter klockan 15.05. För den som inte kan vara på plats livesänds allt på SVT.

Alfred Ahlberg

Kungsskeppet Dannebrog vid Skeppsbron i Stockholm 2010. Foto: Bengt Oberger

Visa 4 kommentarer

4 kommentarer till “Finbesök i Stockholm – här kan du se de kungliga jakterna”

  • Hej Bo, vad roligt att du gillar artikeln!

   Den tredje kungliga jakten i Europa är en som ofta är lite omtvistad ifall den ska räknas som just kungahusets men i detta fall har vi valt att göra det. Den jakt vi syftar till är Pacha III som tillhör prinsessan Caroline av Monaco och Hannover.

   /Alfred

   Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Bowter_Aeon_batterier

Genidrag – gamla elbilsbatterier får nytt liv i elbåtar

Dolprop_fendrift_inledning

Svenska uppfinnaren – fendrift kan bli slutet för propellern

baljan2

“Baljan” blir eldriven – KSSS minskar utsläppen vid Sandhamn

Hyke_norska-elfarjan

Hyke – norska eldrivna passagerarfärjan nu i trafik