Båtliv på vintern – “som att vistas i ett konstverk”

Del 2. Skippos utsända vinteräventyrare letar sig till en ytterskärgård i sagolik vinterskrud som får våra rutinerade sjöfarare att tappa både masken och andan. Häng med!

Första dagen på vinteräventyret var väldig blåsig och mulen och våra utsända vinteräventyrare sattes på prov. De är alla rutinerade sjöbusar med avsevärt många fler sjömil bakom sig än genomsnittet, och nog kunde de trots vädret se charmen i det hela. Men det är det nog inte alla som gjort bland alla isflak och kulingbyar. Under andra dagen, däremot, skulle nog fler än våra utsända ha svårt att hålla euforikänslorna tillbaka. Superlativen haglade till om med från Sveriges kanske meste frilufts- och skridskofotograf Henrik Trygg som härjade runt med sina kameror mer än vanligt.

Det säger en del om vad vinterskärgården har att erbjuda. Vi har sagt det förr och säger det igen – båtliv på sommaren i all ära men frågan är inte om samtliga tre övriga årstider smäller ännu högre?

Vintern intar en särställning med sina gnistrande vyer, isformationer och sitt kristallklara vatten. Men båtkörning på vintern kräver också en portion tålamod och försiktighet. Försiktighet när stora isflak ska upptäckas och passeras. Tålamod när man för femtioelfte gången måste sänka farten för att skrapa is på vindrutan. Och än värre – knacka is från skrov och räckverk.

Paddling vid Skinnbroken

Snart nog kommer gänget fram till första delstoppet – Skinnbroken nordost om Sandhamn. En plats där möjligheter ges för paddelturer med kajak och SUP i tryggheten på läsidan om ön. Men samtidigt kusligt nära brottsjöarna på lovartssidan och det öppna havet.

Frågan är ändå om inte nästa delstopp, Björkskär, ett stenkast därifrån, smäller ännu högre. En plats där gänget provar bastun och får ett minst sagt uppfriskande dopp i det blå.

Möjligt för alla

Att våra utsända sedan har det föredömligt förspänt inne i värmen i hytten på Svenska Sjös robusta servicebåt behöver inte betyda att vinterskärgården är utom räckhåll för folk i blygsammare flytetyg. Faktum är att man kommer långt med ett vanligt SL-kort och passagerarbåt.

Allt sammantaget hoppas vi att fler ska upptäcka skärgården på vintern. Med risk för att bli tjatig – skärgården på sommaren i all ära men…

… se reportaget!