AMT 165 BR – prisat utrymme!

Gustav Morin

Behöver du verkligen en stor båt? Förmodligen inte om du hittar en liten modell som ändå rymmer mycket. Det konststycket har AMT lyckats med i sin senaste nyhet.

Låg vikt, mycket utrymme, många sittplatser, stor bärighet och stabilitet och relativt hög fart med liten motor – AMT 165 BR är allt detta i ett och samma paket.

Det hävdar säljarna och efter att vi klivit ombord under båtmässan Allt för sjön är vi benägna att hålla med.

Om det sedan stämmer att denna finska minsting har snudd på obefintlig planingströskel och att den lätt och ledigt kan ligga i plan i farter strax över tolv knop – det återstår att se i en framtida test.

Många skulle klara sig med en mindre båt.

Gustav Morin, reporter.

Men intrycken från rundklivningen och rundsittningen är att det verkligen finns anledning att överväga en mindre båt framför en stor. Iallafall om anledningen till att välja en större varit att få vettig ergonomi för förare och passagerare och att många ska kunna åka med.

För i fallet AMT 165 BR har man lyckats skapa både känsla och egenskaper från klart större modell.

Mer med mindre

Vinsterna med att välja mindre är alltid stora. Det gäller hus och bil, ja snudd på det mesta och såklart även båt. Här kommer några givna fördelar: Lägre inköpspris, lägre kostnader, enklare hantering såväl i hamnar som på trailer, mindre miljöpåverkan i alla led och ofta roligare köregenskaper där man måste vara mer aktiv som förare för att färdas effektivt och någorlunda bekvämt över gropiga fjärdar.

Det duger gott med en Golf

Men för att det ska fungera att välja en mindre modell måste designarbetet vara väl genomfört, båten måste vara mer genomtänkt än en större som kan slösa med sina ytor och både upplevas som större än vad den är och leverera som en större modell.

Ofta ligger låsningen i konsumentens hjärna. I bilvärlden så skulle till exempel förvånansvärt många klara sig med en Golf istället för en Passat. Den rymmer gott och väl fyra personer med dagspackning och är både billigare på alla plan och roligare att köra.

AMT 165 BR verkar inte vara tänkt som en slit-och-släng-historia, ett fack där många mindre båtar ofta hamnar. Ett tydligt exempel på det är att den är standardutrustad som en större båt. Med fast tank på 60 liter för att kunna nyttja stuvutrymmena bättre och öppna upp för långa turer, akterkapell, dynsats, led-lanternor med mera.

AMT 165 BR
Längd: 4,9 m
Bredd: 2,08 m
Vikt: 450 kg (utan motor)
Motor: 50-60 hk
Antal personer: 6 st
Bottenvinkel: 18 grader
Bränsletank: 60 l
Pris: 239 900 kr inkl Suzuki DF 50 hk
Mer info: www.amtboats.se
puff_AMT_165_BR_1

Relaterade artiklar

190903 AMT 210 DC2 Puff

AMT 210 DC och BR – första intrycken från testen!

batar_motorbatar_2018_Yamarin63BR_Ingang_Yamarin63BRIngang

Yamarin 63 Bow Rider – första intrycket

Yamarin Cross 62 BR – trygg och sportig

batar_motorbatar_2018_AMT230GT_IngangGaller_AMT230GTGallerGGG

AMT 230 GP – laddad med extra krut!

Skriv en kommentar