Världens snabbaste terrängbil med vattenjet

Världens snabbaste terrängbil med vattenjet

Gustav Morin

Nya amfibiebilen Phanter från Watercar är en korsning mellan en sportbåt och kultbilen Jeep Wrangler eller snarare den större modellen CJ8. Den klarar tuff terräng, har en toppfart på 128 km/h på land och 38 knop på vattnet.

Jeep gjorde succé under andra världskriget som en väldigt praktisk och tålig maskin och har än idag samma designdrag.

Den amerikanska militären hade säkerligen älskat nya Phanter, även om de nog klarat sig utan “kjolpaketet” som utseendemässigt särskiljer den mest från den vanliga Jeep Wranglern. Men militärhjärtat hade nog bankat sig blint av prestandasiffrorna. Phantern går lika fort på vattnet som den första Jeepen mäktade med på landbacken. Enda minuset mot originalet är möjligen att den inte är fyrhjulsdriven, men att i hög fart kunna köra rakt ner i vattnet hade nog slagit högre hos vilken honörshejare som helst.

Under huven döljer sig samma V6-motor från Honda på 3,7 liter som vi båtmänniskor är vana att se som utombordare. Den levererar 250 hk till bakhjulen via en manuell växellåda med fyra växlar. Inga accelerationssiffor finns publicerade men tack vare att bygget bara väger 1 360 kg kan man nog räkna med en ordentlig knuff.

Som ni kan se på videon i inledningen går det att köra rakt ner i vattnet i ganska hög fart (24 km/h är max) men innan man kan nå toppfart på plurret måste man hålla sig till tåls i 15 sekunder, så att däcken hinner hissas hela vägen upp i hjulhusen.

Eldsjälarna bakom projektet berättar om sin vision om att skapa en högkvalitativ amfibiebil till relativt lågt pris.

Det har tagit eldsjälarna bakom Watercar 14 år och 27 patent att skapa Phantern. Enligt dem själva har de skapat marknadens snabbaste amfibiebil. Det stämmer nog inte helt. Den är förvisso snabbare på vattnet än den Mazda Miata-liknande amfibiesportbilen Aquada från 2004, som dock inte längre tillverkas. Den skulle å stryk med 12 knop i toppfart på vatten men ska ha klarat hela 160 km/h på land. Phantern är också dubbelt så snabb på land som Amfibiefordonbyggaren Gibbs Quadski. Men på pappret får den med råge stryk av Hydra Spyder som med hjälp av en Corvettemotor på 45o hk ska klara 46 knop på vattnet och 200 km/h på land. Men den verkar inte riktigt vara en lika “färdig” produkt och förmodligen svårare att använda, inte minst på grund av den låga markfrigången.

Phantern har redan producerats i ett antal exemplar och är redo för marknaden till mindre än hälften av vad Aquadan kostade när det begav sig. För 135 00o dollar får man en amfibiebil som klarar svensk motorvägsfart, fungerar som både wakeboardbåt och för fiske. Har man en stor motorbåt med ordentligt dimensionerad dävert är Phantern det perfekta upptäckarfordonet för semestern.

www.watercar.com

Fler bilmärken som kastat loss:
Ny skruvad båtdesign från Bugatti.
Lexus går till sjöss!
Cigarette och Mercedes bygger rekordsnabb elbåt.
James Bonds Lotus Esprit-ubåt på auktion.
BMW kastar loss!
Audi A4 på djupt vatten!
Bugatti går till sjöss.
Världens snabbaste terrängbil med vattenjet.
Fearless A28 – en Porsche på vattnet.
Mercedesdesignad monsterbåt blir verklighet.
Mercedesbåt i 30-talsstil.

Gustav Morin

batar_motorbatar_2013_Watercar_Phanter_watercar

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

WaterCar EV den eldrivna amfibiefarkosten som vill göra övergången från land till vatten busenkel.

WaterCar EV – elbil, elbåt eller båda delar?

Craftcart-eldriven-amfibiebil-utombordare

CraftCart – ny svensk eldriven amfibiebil på Allt för sjön

Watercars_Panther1

Watercar – vilt planande Hummer för privat bruk

Tesla_blir_bat

Så blir Tesla Cybertruck en effektiv foilande båt