Norsk miljardär lastar giftiga ämnen nära krigszonen

Elias Johansson Rimsby

John_Fredriksen_med_dotter Den norske miljardären och redaren John Fredriksen ger sig in på farliga vatten när han angör ryska Novorossiysk för att lasta sina oljetankers med nafta.

John Fredriksen sägs med marginal vara Norges rikaste person och han har en lång historia av att ta stora risker när det gäller såväl sina fartyg, sina besättningar som miljön. Han började med oljehandel på 1960-talet i Beirut, Libanon, innan han köpte sina första tankfartyg på 1970-talet och tjänade sin förmögenhet under kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet.

Se också: 
Operation sanktion – lyxjakter försvinner på löpande band

Som bakgrund kan också nämnas att han lärde sig sin favorithobby, att sticka strumpor, medan han har suttit i häkte i väntan på rättegång. Genom åren har han betalat miljontals dollar i bedrägeriböter och hunnit bli cypriotisk medborgare för att komma undan skatter.

Stora risker

Nu som då tar han alltså stora risker i sitt värv. Enligt gCaptain är han nu i full färd med att lasta nafta, som enkelt beskrivet är en giftig blandning av kolväten, i ryska Novorossiysk som ligger mycket nära krigszonen med allt vad det innebär av risk för fartyget och besättningen. Från Natos sida har man deklarerat att man inte har några fartyg i området som kan skydda handeln. Något som Fredriksen inte verkar ta någon större notis av.

Allt för kunderna

– Önska mig lycka till, ska rederiets VD Lars Barstad ha sagt i en intervju med Tradewinds, där han dock inte uttryckte någon oro för säkerheten för besättningen ombord på fartyget. Däremot var han tydlig med att han inte ville göra sina kunder besvikna.

– Att misslyckas med de leveranser som vi har åtagit oss är inte ett alternativ, sade han.

Bilden visar John Fredriksen, enligt uppgift en av Norges rikaste personer genom tiderna, med en av sina tvillingdöttrar.

John_Fredriksen_med_dotter

Relaterade artiklar

Marine_Traffic_SHANGHAI

Tusentals fraktfartyg fast i sjötrafik-kaos

Vagen_till_renare_sjofart

Fraktfartygens väg mot en renare sjöfart

Fraktfartyg_Dyros

Fraktfartyg förlorade miljöfarlig last i storm

Lastfartyg-med-lyxbilar-sjunkar-pa-atlanten

Lyxbilar i tusental har nu sjunkit på Atlanten

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar