FinX – fransk fendriven aktersnurra ska revolutionera marknaden

Revolution eller ej – det återstår att se. Klart är dock att den franska snurretillverkaren FinX siktar högt med sin nya utombordare på 100 kilowatt som både är eldriven och bioinspirerad.

Vi har sett det förr och konceptet bakom produkten är inte bara testat, det har dessutom visat sig fungera i produkter såsom Dolprop. Inom kort släpper det franska bolaget FinX vad som skulle kunna vara nästa generations eldrivna utombordare.

Den nya aktersnurran, om den benämningen ens går att använda, har fått namnet FinE.

En lång utvecklingsprocess med sin grund i sjukvården

Efter tio år av utveckling och femton patent senare är FinE, en utombordare på 100 kilowatt, nära sin lansering. Men var idén ursprungligen kommit ifrån är de få som lyckas lista ut. I själva verket är tekniken, som kallas CorWave, en redan beprövad sådan för att pumpa vätska från en plats till en annan eller runt i kroppen i form av ett hjälphjärta.

Motorn ger framdrift genom att två membran sätts i rörelse. I stort sett samma idé som ligger till grund för tekniken som svenska Dolprop använder men i ett någorlunda annat utförande.

Det hela kanske låter som ett framtidskoncept men redan idag finns Fin5 på marknaden. En mindre modell som anpassats för jollar och mindre segelbåtar.

Stora löften och större ambitioner

Inom fem års tid hoppas FinX kunna erbjuda motorer i olika storlekar för alla sorters båtar. När de siar ännu längre fram är målet att inom 10 år ha ersatt majoriteten av alla konventionella propellrar på marknaden.

Man gör också bedömningen att vägen framåt är elektrisk och stort hopp sätts till en mer hållbar batteritillverkning. Därtill menar företaget själva att motorerna ska vara så gott som underhållsfria då många av de rörliga delar som behövs i en konventionell motor helt och hållet eliminerats.

Om så blir fallet återstår att se men vi på Skippo hoppas få testa såväl den lilla som den stora modellen när dessa landat på den svenska marknaden!