Försvaret misstänker spionage från ryska skuggflottan

Förutan att innebära en enorm miljörisk kan den ryska skuggflottan dessutom bedriva spionage. Detta varnar marinchefen Ewa Skoog Haslum för i en intervju med SVT.

visbykorvett-ovning-aurora23-militarovning-forsvarsmakten
Marinchefen Ewa Skoog Haslum menar att den ryska skuggflottan kan vara en del av rysk hybridkrigsföring. (Bilden är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra). Foto: Försvarsmakten

I början av april kom en granskning gjord av SVT Nyheter ut som kartlagt hur ryska oljetankers kringgår omvärldens sanktioner och på ett miljövådligt vis tankar precis utanför svensk territorialgräns öster om Gotland.

Men enligt marinchef Ewa Skoog Haslum tycks mer än bara tankning ske utanför ön.

Misstänkta hybridoperationer

I uppgifter till SVT framgår det hur svenska myndigheter vid upprepade tillfällen under fjolåret förberett sig för sådana händelser i samband med att åtminstone en skuggtanker fått tekniska problem utanför Gotland.

– Det är en hel del som kan ske i form av en hybridoperation eller något liknande, så där finns en hel spelplan att spela på, säger Ewa Skoog Haslum till SVT.

Därtill ska den ryska skuggflottan dessutom ha system för att utföra signalspaning.

– Vi hittar ju antenner och master som kanske inte normalt sett hör till ett fiskefartyg till exempel, så det är klart att vi upplever att i det som rör sig ute till sjöss, att det finns ibland andra målsättningar med deras verksamhet.

Kontroller av fartyget Zircone, som ägs av det lettiska bolaget Fastbunkering, och den ryska skuggflottan sköts i första hand av Kustbevakningen men enligt marinchefen finns det även militära aspekter som spelar in.

– Det som pågår just nu med anledning av sanktionerna mot Ryssland kan ju bli både en säkerhetsmässig och miljömässig tragedi, säger marinchefen Ewa Skoog Haslum.