Nu blir det enklare att utbilda sig till sjöbefäl

Fler sjöbefäl på kortare tid. Det är målet när den 36 månader långa så kallade däckstjänstgöringen ersätts med kortare handledd fartygsförlagd utbildning.

Kommandobrygga
Regeringen har beslutat om en förordningsändring som ger fler möjlighet att få behörigheten fartygsbefäl klass VII.

Regeringen har beslutat om en förordningsändring som ger fler möjlighet att få behörigheten fartygsbefäl klass VII. Ändringen är efterfrågad av såväl bransch som myndigheter.

– Framtiden för svensk sjöfart påverkas av tillgången till erfaren sjöpersonal med rätt kompetens. Nu gör vi utbildningen mer flexibel för att stärka den svenska sjöfartens konkurrenskraft, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Slopar däckstjänstgöringen

Ändringen innebär att den 36 månader långa så kallade däckstjänstgöringen får ersättas av en kortare handledd fartygsförlagd utbildning. Transportstyrelsen får meddela föreskrifter om vad en sådan utbildning ska innehålla och hur lång den ska vara.

Tillgången till sjöbefäl bedöms ha avgörande betydelse för den svenska sjöfartens framtid. För att få framföra det mindre till mellanstora tonnage som vanligtvis används i Sverige och i Sveriges närområde behövs normalt behörigheten fartygsbefäl klass VII.

Transportstyrelsen ska säga sitt

Utbildningen blir nu mer flexibel vilket ger fler möjlighet att erhålla behörigheten fartygsbefäl klass VII.

Ändringen gäller från och med den 10 april 2024 och den nya utbildningen kan sedan starta när Transportstyrelsens föreskrifter är på plats.