Svenskflaggad Arcona sjönk på Stilla havet – hjärtstock gick av

Den svenskflaggade Arcona 460:an IdaLina sjönk i måndags under en passage på Stilla havet. Olyckan inträffade efter ett allvarligt haveri på båtens hjärtstock.

IdaLina slukas av havet. Foto: IdaLina-Sailing/Ingemar Bååth Ravudd

Uppgifterna är än så länge knappa men vad som står klart är att den svenskflaggade Arcona 460 IdaLina har havererat och sjunkit under en passage över Stilla havet.

Haveriet uppstod efter ett fel med båtens hjärtstock som i sin tur slagit upp ett stort hål i skrovet. Båten började snabbt att fyllas med vatten och tillslut fick den svenska besättningen överge skepp.

Alla ombord på IdaLina är i säkerhet ombord på en av de undsättande båtarna.

Såhär beskriver den svenska besättningen på Windy Sailing, en av båtarna som kom till undsättning, situationen på sin Facebooksida:

Svensk båt kom till undsättning

”Vid 14-tiden får vi veta att IdaLina har fått problem med rodret. Vi lägger omedelbart om kursen och styr emot dem. Yaghan, som ligger längre fram, vänder och styr mot vind och vågor. Förhållandena var ganska tuffa, höga vågor, mycket vind och regn. Det tog oss två timmar att komma fram till dem. På vägen dit fick vi veta att roderstocken hade gått av och höll på att slå sönder skrovet. Efter ytterligare någon tid fick vi veta att de tog in mycket vatten. När vi var en halvtimme ifrån dem fick vi veta att de var på väg att gå i livflotten. Vi kom fram precis när hon sjönk. Det var helt overkligt och gick sanslöst fort. Plötsligt var hon bara borta.

Efter många om och men fick vi dem ombord och nu sitter vi och äter chili con carne komplettetad med deras medhavda brieost i sittbrunnen på Windy. Vi är omtumlade men alla mår bra.

Det är så otroligt sorgligt. Vi kan knappt fatta att det har hänt. Värre än allas vår värsta mardröm.”

Arcona: ”Ser allvarligt på det som hänt”

Olyckan inträffade under måndagen och på onsdagseftermiddagen skickade Arcona Yachts ut ett pressmeddelande med anledning av haveriet:

– På Arcona Yachts är säkerheten vår högsta prioritet, och därför ser vi mycket allvarligt på det som har hänt. Vi har förstått från ägarna av båten att roderstocken var bruten men vi vet ännu inte hur eller varför, skriver Fredrik Malmqvist, vd på Arcona Yachts och fortsätter:

Danskt roder

– Vi arbetar nära med våra leverantörer och nyckelpersoner för att omdelebart utreda denna allvarliga händelse vidare. Våra tankar går till ägarna, familjen och besättningen och vi vill skicka vårt uppriktiga tack till besättningen på de närliggande fartygen som bistod i räddningen. Så snart vi vet mer kommer vi att släppa ytterligare information.

Enligt uppgifter till Skippo.se ska båten ha varit utrustad med ett roder från den danska tillverkaren Jefa.

Se video från haveriet

I ett inlägg på Instagram lyckades ägarna fånga på film när IdaLina slukas av havet.