Tredje rekordskeppet under konstruktion i Åbo

Det är ingen vila och ingen ro hos Turku Meyer i finska Åbo. När det första rekordsättande kryssningsfartyget lämnat var det direkt dags för två till.

Den omskrivna Icon of the Seas har knappt hunnit ha sin jungfrufärd. Men maskinerna på Turku Meyer i finska Åbo har inte slutat surra för den saken skull. I slutet av sommaren 2025 ska år ska nämligen nästa koloss till kryssningsjätten stå färdig och då finns det inte tid rum för andrum.

Men man nöjer sig inte heller där.

Fartyg nummer två, Star of the Seas, hade sin kölsträckning i mitten av december kommer lite drygt ett år efter sin sjösättning få ytterligare ett systerskepp.

Detta stod klart efter att Åbovarvet i slutet av förra vecakn kunnat berätta att de inlett arbetet med att bygga det tredje fartyget i Icon-klassen (namngivet efter det första skeppet reds. anm).

Renderingar från Icon of the Seas, den första jättekryssaren i Icon-klassen.

Vad den tredje skutan kommer att få för namn har ännu inte annonserats.

En gigant i kryssningvärlden

Icon of the seas är som sagt ett skepp vi skrivit om flera gånger tidigare. Senast när hon lämnade Åbo för sjötester i mitten av november. Men för den som inte hängt med kan en liten sammanfattning vara på sin plats.

Fartyget tas i trafik först i slutet av januari. En något försenad start mot det som först hade annonserats från Royal Caribbean. Då kommer 2 350 besättningsmän och kvinnor att passa upp på hela 7 600 passagerare.

Från för- till akterstäv mäter hon hela 365 meter och rymmer sju bassänger, med sex vattenrutschkanor samt 40 barer och restauranger.

Icon of the Seas när hon anlöpte Miami den 10 januari 2024.

Läs mer om det galna kryssningsfartyget i den broschyr som Royal Caribbean släppt inför premiärturen den 27 januari.