Fem färdmål som många missar vid Sandhamn

Sandhamn som färdmål? Absolut! Men risken är att man missar alla fantastiska hamnar, stränder, restauranger, vandrarhem, fyrar och historiska platser som ligger alldeles i närheten av den stora seglarmetropolen. Här är några heta tips för att vidga vyerna.

Gronskars-fyr-utanfor-Sandhamn
Grönskärs fyr på havet utanför Sandhamn kallas för Östersjöns drottning. Vi tar en liten motorbåt dit för utforska ön.

Säg den sjöfarare i Stockholms skärgård som inte känner till Sandhamn. Och säg den som inte har en åsikt om denna plats. För vissa en svårslagen idyll med sitt anrika värdshus, sitt bageri och sin lotsplats. För andra bara KSSS hemvist och en plats dit man kommer för att synas snarare än att se och uppleva.

Oavsett vad så tenderar denna seglarmetropol att stjäla uppmärksamheten från alla fantastiska hamnar, stränder, restauranger, vandrarhem, fyrar och historiska platser som ligger alldeles i närheten. Något som vi ska råda bot på här och nu.

Trivsamt båtliv

Ta bara Lökholmen till exempel. En lugn och skön plats alldeles i närheten som i mångt och mycket är Sandhamns raka motsats. Här kan båtförare välja mellan två väl skyddade gästhamnar och njuta av natursköna stigar, utsikt över hela skärgården, vandrarhem, restaurang och en handfull minst sagt annorlunda och smått knasiga byggnadsverk.

Capelli-rib-i-stockholms-skargard

Stora Alskär utanför Sandhamn är ett perfekt färdmål för en liten motorbåt eller segelbåt.

Eller ta Stora Alskär med sina långrunda stränder, kala klippor och laguner och som har allt vad inbitna solbadare kan önska sig. Eller kitesurfare, för den delen som har funnit att ön har allt som skapar bra förutsättningar för deras drak-drivna surfingbrädor.

Skyddade vikar

I sin iver att skynda sig till Sandhamn innan gästhamnen blir allt för trång har allt för många också missat sagolikt natursköna Piratviken, som till skillnad från Sandhamn bjuder acceptabel badtemperatur.

Sist men inte minst zoomar vi in Harö Natur mellan Kanholmsfjärden och Rödkobbsfjärden vars restaurang påstås servera ”världens godaste pizzor”(!) och som erbjuder ett minst sagt annorlunda boende för den som har ledsnat på livet i ruffen.

Stora Alskär – ytterskärgårdens bästa badplats

21 personer omkom till sjöss 2023 – samtliga inom fritidbåtslivet.

Navigera hit

Sand av finkornigaste sort, långrunda stränder, kala klippor och laguner. Vad mer kan ett solbadande kompisgäng eller en dito familj önska sig?

Flata klipphällar, långrunda sandstränder och en av skärgårdens verkliga guldkorn. Det är inga dåliga ord men likväl ett omdöme som är välförtjänt. Hit kommer man för att njuta sagolika vyer och för att blicka över fri horisont. Men också för att bada. Ty frågan är om inte detta är en av skärgårdens mest frestande badplatser. Stora Alskär är verkligen ett paradis för solbadare och med en liten båt, kajak eller vad som helst som flyter tar man sig enkelt dit från Sandhamn. På senare år har denna plats också blivit allt mer populär bland kitesurfare som drar nytta av de långgrunda stränderna och öns låga profil i kombination.

Lökholmen – som Sandhamn fast tvärt om

En märklig rubrik kan tyckas men ge bara det prestigelösa lugnet på Lökholmen en chans och det ska klarna. En vilsam plats att ladda batterierna på.

Navigera hit

Två vackra och väl skyddade gästhamnar, natursköna stigar, utsikt över hela skärgården, vandrarhem, restaurang och en handfull minst sagt annorlunda och smått knasiga byggnadsverk. Det är bara ett litet urval av allt som Lökholmen har att erbjuda. Men framför allt råder här ett lugn som är högst njutbart.
Hit tar man sig enkelt och blixtsnabbt med egen båt men troligtvis ännu snabbare med passbåten “Baljan” som trafikerar sträckan under högsäsong.

Väl framme finns det mycket att upptäcka. Något som vi kan tacka Kurt Heinecke för. En excentrisk finansman med rötterna i Tyskland som förvärvade Lökholmen 1912. Och som satte sina avtryck på sitt alldeles speciella sätt.

Piratviken – en skyddad oas i Ytterskärgården

Fardmal-med-bat-vid-Sandhamn
Piratviken på Björkö nordost om Sandhamn.

Navigera hit

En ostörd plats i ytterskärgården med något så ovanligt som lä och skaplig badtemperatur. Häng med till Piratviken!

Det må vara gyttrigt och svårnavigerat. Absolut. Men när man väl har krånglat sig förbi de värsta farligheterna så kommer belöningen med besked. Eller vad sägs om något så ovanligt som en kala klippor och vidsträckta vyer i kombination med lä och skaplig badtemperatur.
En skyddad plats i ytterskärgården med andra ord. Häng med!

Harö Natur – vyer, kulturhistoria och ”världens bästa pizza”

Skargards-hotell-pa-Haro-natur
Söker du hotell eller vandrarhem i Stockholms skärgård? Kanske en koja i skogen eller ett flytande växthus kan vara något?

Navigera hit

Kanske är det när man har tröttnat på livet i ruffen som Harö Natur lockar som mest med sina minst sagt speciella inkvarteringsmöjligheter.

Världens godaste pizza? På en ö i ytterskärgården? Bara en sådan sak. Harö Natur låter sig inte beskrivas i några få ordalag. Enkelt beskriven är dock Harö en ö mellan Kanholmsfjärden och Rödkobbsfjärden. En ö som på senare år har gjort sig känt är Harö Natur som erbjuder såväl mat som inkvartering.
För tydligheten ska det dock påpekas att det inte är vilket skärgårdshotell som helst.

Här har man att välja på att bo i en koja i skogen eller i ett flytande växthus. När så hungern gör sig påmind går man med fördel till restaurangen där en specialrekryterad pizzabagare från Neapel, som för övrigt lär vara världens bästa, serverar pizzor efter eget huvud snarare än efter vad gästen önskar.

Alla är välkomna till Grönskär

Gronskar-skargard-sommar
På vissa håll har man dock sett en ökning av besökare. Främst där man gjort lokala satsningar för en längre säsong.

Navigera hit

Östersjöns drottning, den ståtliga fyren på Grönskär blott 4,5 sjömil öster om Sandhamn, är väl värt en omväg om du är i krokarna kring Sandhamn.

Största delen av denna utsökta utskärsö är privatägd, men Skärgårdsstiftelsen äger Fyren, fyrvaktarbostaden samt den lilla hamnviken på öns nordöstra udde. På Grönskär huserar också tillsynsmannen och före detta lotsmannen Erik “Bult” Sundström som kan sin ö utan och innan och med all önskvärd tydlighet klargör att ön är öppen för alla att besöka. Båtfarare med lite större djupgående bör välja den västra hamnen.