1,49 promille – körde rakt upp på land i sprillans ny båt

Sprillans ny båt, grovt sjöfylleri, ett långfinger till ett vittne samt en uppenbar fara för säkerheten. Här är skandalstoryn från i somras som har allt.

Kustbevakningen-vattenskoter-sjöfylleri
En man med en promillehalt på hela 1,49 körde rakt upp på land i Resö i Tanum sommaren 2023. Mannen är nu åtalad.

Det var på kvällen den 26 juni förra sommaren som det mesta gick snett för den man som skulle lägga till med sin nyinköpta motorbåt i Resö i Tanum. Fattas bara – när krutröken väl hade lagt sig skulle det visa sig att huvudpersonen i skandalen hade 1,49 promille alkohol i blodet.

Det hela började med att mannen hade uppenbara svårigheter med att lägga till vilket flera personer som befann sig på bryggan uppmärksammade. Mannen avbröt sina försök, drog iväg och körde i full fart upp på en holme.

– Han kör verkligen i full fart. Jag ser att båten går på grund och att den flyger upp i luften och stannar sedan direkt, berättade ett vittne för Bohuslänningen.

Kustbevakningen kallades till platsen och kunde konstatera att mannen var skadad varpå han skickades till sjukhus. Samtidigt togs ett blodprov på mannen som visade att han hade 1,49 promille alkohol i blodet.

Att mannen var berusad fanns det många som kunde vittna om. Bland annat en sportfiskare som befann sig på platsen och som hade åsikter om lämpligheten mi att framföra en båt i det tillståndet.

– Det hörde han och svara mig fuck you och pekade finger åt mig, berättade den fiskande mannen.

Kustbevakning-grund-sjöfylleri
Kustbevakningen undersöker platsen där den berusade mannen körde upp på land. Foto Kustbevakningen.

Mannen har nu åtalats för grovt sjöfylleri där det också framkommit att framförandet av båten ”har inneburit en påtaglig fara för säkerheten till sjöss”.

I förhör med Kustbevakningen ska mannen ha berättat att hade druckit öl och vin men förnekat brott då han inte hade känt sig påverkad.

Inledningsbilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto Kustbevakningen.