Färja på grund i Blekinge – stor miljöräddning pågår

Över 70 personer har evakueras efter att färjan Marco Polo gått på grund i Pukaviksbukten. Nu är risken för stora miljöföroreningar överhängande.

TT-färjan Marco Polo som den 22 oktober gick på grund hela tre gånger och orskade stora utsläpp i Hanöbukten. Foto: Kustbevakningen

Larmet om att en av TT-lines färjor hade gått på grund kom redan på söndagsmorgonen. Det var fartyget Marco Polo som gjort en avvikelse från sin vanliga rutt och då kommit in på grunt vatten.

– Det kommer att göras en utredning efteråt. Men nu är fokus på att få loss fartyget, säger Lisa Mjörning, chefskommunikatör på Sjöfartsverket till Blekinge Läns Tidning.

Under söndagsförmiddagen evakuerades passagerare och besättning som inte var kritisk för fartygets operation med hjälp från Sjöräddningssällskapet. Drygt 10 åt gången kunde de 70 personerna undsättas från färjan som enligt passagerare ombord luktade starkt av dieselolja.

Stora läckage av dieselolja

Efter larmet skickades Kustbevakningen till platsen där man snabbt kunde identifiera ett större läckage av såväl diesel som olja. Hur mycket som kan ha läckt ut är svårt att bedöma tills dess att man kunnat inspektera tankarna ombord på fartyget.

Kustbevakningen och Sjöräddningen har gemensamt lagt ut en närmre en kilometer barriär för att förhindra vidare spridning av oljan.

En hel del olja tycks dock ha tagit sig förbi barriärerna. Under söndagskvällen gick Sölvesborgs kommun ut med ett larm till allmänheten om att undvika kontakt med olja i vatten eller på land.

– Vi har begärt in förstärkningsresurser från MSB som kommer att stötta oss i saneringsarbetet. Personal från MSB är redan på plats och under morgondagen påbörjas utbildning av personal och genomförande av sanering, säger Anders Borgman, kris- och beredskapssamordnare Sölvesborgs kommun.

Utsläppet skulle kunna få stora konsekvenser för såväl natur och miljö som ekonomi.

– Vi följer utvecklingen noggrant. Ett oljeutsläpp längs Blekinges grunda kust kan bli förödande för natur, miljö och ekonomi. Vi har flaggat för den ökade risken för oljeutsläpp och kommer be MSB om hjälp om oljan når land, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.