Nytt medlemskap ska sänka tröskeln in i båtlivet

Bättre samverkan kring friluftsliv på vattnet och en sänkt tröskel in i båtlivet. Det är några av fördelarna när Svenska Seglarförbundet erkänns som medlem i Svenskt Friluftsliv.

Med sitt nya medlemskap i Svenskt Friluftsliv hoppas Svenska Seglarförbundet kunna sänka tröskeln in i båtlivet.

Att segling är en friluftsaktivitet borde det inte råda några tvivel om. Nytt för i år är dock att Svenska Seglarförbundet blir en av 28 föreningar i Svenskt friluftsliv.

Medlemskapet ger förbundet nya verktyg för öppna upp båtlivet och seglingen för grupper som tidigare inte haft tillgång till det.

– Vårt medlemskap i Svenskt Friluftsliv skapar möjligheter för oss att samverka kring friluftslivet framför allt på vattnet, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör & sportchef.

En viktig pusselbit för segling utanför tävling

Med hjälp av och i samarbete med de resterande 27 medlemsorganisationerna i Svenskt Friluftsliv hoppas Seglarförbundet att skapa bättre förutsättningar för friluftsliv på vattnet.

– Det här ger oss en bra plattform att samverka och samarbeta med andra friluftsorganisationer samt skapar möjligheter för oss att vara med och ta vårt ansvar för svenskt friluftsliv. Det kan handla om olika delar inom seglingen såsom att sänka trösklarna för barn och ungdomsverksamhet som inte är inriktad mot tävling eller att verka för en än mer hållbar fritidssegling

Bland dessa 28 medlemsorganisationer finns förutom Seglarförbundet även Svenska Båtunionen, Svenska Livräddningssällskapet, Kryssarklubben och Sportfiskarna som verkar i sjö- och havsnära miljöer.

– Svenska Seglarförbundet är en kraft som värnar om gemenskap varvat med naturupplevelser och oförglömliga actionfyllda äventyr, likväl en stilla båtfärd genom ett vackert landskap, säger Cecilia Magnusson, ordförande för Svenskt Friluftsliv.