Erlings krönika: Hyra motorbåt i paradisvatten

Erling Matz

Erling Matz

POWERCAT_1
Vad är det som händer med vår skönseglande krönikör? Han seglar vanligen en Swede 55 – ett vackert spjut på 15 meter. Nu har han fått för sig att motorbåtskatamaraner är grejen. Håller ni med?
”Att hyra båt i varmare vatten har hittills varit seglares privilegium. Världens största båtuthyrare – Moorings vill ändra på det. Nu finns motorbåtar att hyra både i Medelhavet och i Västindien. Jag har varit i Nice och provkört de första.”

Jag har haft förmånen att få familjesegla runt om i världen. Sammanlagt har det blivit många år i Västindien, Polynesien, Seychellerna, Medelhavet, Thailand…

Alltid har det varit med en segelbåt på fyrtio, kanske femtio fot. På senare år har jag ofta valt en stabil katamaran. Inte för seglingskänslans skull, det är ganska stabbigt, men för bekvämlighetens skull.

För faktum är ju att en stor del av glädjen med att hyra båt i varmare vatten är att komma i hamn. Se nya kulturer, äta god mat, träffa människor. Hittills har detta varit seglares privilegium – men nu har båtuthyraren Moorings byggt en serie motorkatamaraner för uthyrning. För några veckor sedan var jag nere i Nice och provkörde de första.

Powercat heter den nya båttypen, men liknar mest den fula ankungen. Inget fel med det. För precis som i H C Andersens saga förvandlas den fula ankungen till en vacker svan vid närmare påseende. För här handlar det om bekvämlighet.

Moorings ingår i Tui Marine och är världens största båtuthyrare. De har 2 000 båtar i världens alla seglingsområden. Hittills har det nästan uteslutande handlat om segelbåtar. Nu ska det bli ändring på det.
Varför ska bara den som kan reva ett segel och skilja på halshorn, fallhorn och cunningham få uppleva glädjen att färdas i båt i varmare vatten? Så resonerar Moorings idag.

Därför har man tillsammans med sydafrikanska katamaranbyggaren Robertson & Caine tagit fram tre storlekar av Powercats: 37, 39 och 47 fot.

En Powercat är ingenting för den som söker en vacker båt med svepande linjer. Här regerar det praktiska vilket oftast är viktigare än estetik när det handlar om hyrbåtar i varmare vatten. Ombord finns plats för 7-12 personer, utrymmena är gigantiska och bekvämligheten enastående om man jämför med en enskrovsbåt.

Powercats finns nu att hyra i Karibien men också på närmare håll: Kroatien, Grekland och Turkiet.

POWERCAT_2

Varför Powercat?
• Stora utrymmen.
• Bränslesnåla.
• Snabbare än segelkatamaranerna.
• Crusingfart 13 knop
• Motorer 2×110 hk eller 2×150 hk
• Lätta att manövrera med två motorer.
• Och vilket kanske låter underligt: Minimal tid på sjön.

Inte minst det sista är viktigt. Erfarenheten visar att segling i varmare vatten sällan sträcker sig över långa distanser. Tiden i hamn, för ankar i en vacker vik eller vid en kaj i någon exotisk by eller stad, är väl så viktig som tiden på sjön. Kanske viktigare.

Mer info: www.poseidontravel.se
www.moorings.com

POWERCAT_1

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar