Sjöfyllerister är svårstraffade

Sjöfyllerister är svårstraffade

Redaktionen

Efter att ha sargat simmare med propellern stannade den berusade båtföraren inte ens till vid olycksplatsen då polisen kommit dit. Han var på väg till puben. I rätten visade vittnen till händelsen rädsla inför gärningsmannen. I andra fall har bevisningen fallit på andra saker. Sjöfyllerister klarar sig ofta undan med låga straff.

Ett särskilt allvarligt fall inträffade i älven Voxnan utanför Bollnäs.

En 29-årig ölberusad båtförare hade gjort en omotiverad gir mot några simmande ungdomar i vasskanten för att skrämma eller skvätta ner dem och hade i 20-30 knop kört rätt över den yngste, en 13-åring, som ej hunnit dyka djupt nog och som sargades svårt av propellern. Båten hade förts vidare till hemmabryggan, där alla brådskande bytte till bil för att ta sig till en pub i Bollnäs; på vägen passerade de olycksplatsen med polis och ambulans med blåljus utan att själva stanna. I tidningsnotiser nämns att många som sett händelsen inte vågade vittna mot 29-åringen, och tingsrätten noterar att ett par vittnen var uppenbart påverkade av 29-åringen och hade anpassat sina berättelser till hans.

29-åringen dömdes för sjöfylla, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till kroppsskada till två månader och sextio dagsböter

Det är annars typiskt att många åtalade haft alkoholproblem och dömts till skyddstillsyn istället för fängelse (diskuteras av Svea Hovrätt i DB 1/95 B 574/95). I ett fall har en båt kört fast i en laxfälla och föraren klarat sig helt från sjöfylleansvar genom att påstå eftersupning. I ett annat har en alkoholist som fallit ur båten och simmat iland trots 2,41o/oo kommit undan med böter för vanlig sjöfylla. Domstolen svalde att han som tränad alkoholist tålde så mycket!

 

Redaktionen

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_groupamacapsize2puff

Sjödrama i Stilla Havet

Sjöfylleri skapar dyster statistik