Du är här:Hem Färdmål Norden På kurs mot Danmark och Gilleleje

På kurs mot Danmark och Gilleleje

Gilleleje DanmarkHamnen.se sätter kurs mot Danmark. Inspirationen till reportageresan kommer från en bok som lästes i vintras. Första hamn att angöra är Gilleleje, inte riktigt lika gulligt som det låter.

Gilleleje på Själlands nordsida är den gulliga lilla semesterbyn som ligger inom pendlingsavstånd till stora Köpenhamn. Möjligen är det därför som huspriserna är klart höga.

Det ser vi i ett mäklarfönster på vår promenad från hamnen.

Stockrosor växer vid husväggarna.

Byn har anor från 1500-talet och, ja visst, här finns en hel del gulliga gator med små, låga gulliga hus i ockragult, havsblått och rosa. Stockrosorna växer starkt intill husväggarna och trädgårdarna i bakgårdsformat är välskötta.

Men den riktigt danska gemytliga stämningen har svårt att infinna sig, i alla fal första dagen när det regnar. Då blir torgets sjuttiotalshus lite väl påtaliga och hamnens enkla uteserveringar direkt trista.

Men när solen tittar fram och promenaden går utmed sandstränderna och klitterna, förbi Nakkehoveds fyr, ja då blir det exotiskt att vara i Gilleleje. Sandreven och de långgrunda stränderna gör att havet skiftar färg som om vi vore i Västindien.

Kyrkan är, som i de flesta små samhällen, värd ett besök. Uppe på vinden låg under andra världskriget mängder av flyktingar i hopp om att ta sig till Sverige. över öresund ligger Helsingborg, Höganäs och Mölle inom synhåll  och under kriget hade danska motståndsrörelsen fullt upp med att smuggla flyktingar över till Sverige.

Full fart i Gillelejes hamn.

Gillelejes hamn är framför allt en välfylld och aktiv fiskehamn, men självklart finns det även en ansenlig gästhamn. Danska, norska, tyska och en och annan svensk flagg vajjar i vinden från segel- och motorbåtarna.

Hamnserveringarna lockar till sig många trutar.

Men tänk på en sak om Gilleleje är tänkt att bli natthamn, lägg inte till inne vid hamnens uteserveringar – där vimlar det av feta trutar som vill ha sin del av korvståndens läckerheter.

En av seglarna som låg där hade fullt sjå med att sjasa bort de närgående fåglarna och fick sin båt klart nedsmutsad.

Seglarna har fullt sjå att sjasa bort måsarna.

Gilleleje – inte så gulligt som det låter. Vi sätter istället kurs mot Ärö, en av de sydfynska öarna. Där ska det finnas ett litet samhälle som heter Marstal.

Marstals för länge sedan döda sjömän och seglaränkor är huvudpersonerna i den danske författaren Carsten Jensens roman "Vi, de drunknade". Den boken lästes i vintras med stor behållning av reportageteamet.

Nu är det sommar och Marstal ligger där söder om Fyn och väntar på oss.

 

 

Publicerades: 2008-07-24

Skriv ut