Du är här:Hem Färdmål Medelhavet Segla i Sardinien och Korsika

Segla i Sardinien och Korsika

Spiaggia Rose, den rosa stranden i Budelli.

 

Costa Smeralda, smaragdkusten, gör verkligen skäl för sitt namn. Jag har seglat på många platser runt om i världen, men aldrig sett ett sådant smaragdgrönt vatten som i övärlden mellan Sardinien och Korsika. Från vår hamn i Portisco på Sardiniens nordostkust når du ut i Maddalena skärgård med naturhamnar och fantastiska stränder. En av stränderna är den berömda Spiaggia Rose, den rosa stranden i Budelli, en lite ögrupp i Bonifaciosundet, det sund som skiljer Sardinien från Korsika.

Costa Smeralda, smaragdkusten, gör verkligen skäl för sitt namn. Jag har seglat på många platser runt om i världen, men aldrig sett ett sådant smaragdgrönt vatten som i övärlden mellan Sardinien och Korsika.

Från vår hamn i Portisco på Sardiniens nordostkust når du ut i Maddalena skärgård med naturhamnar och fantastiska stränder. En av stränderna är den berömda Spiaggia Rose, den rosa stranden i Budelli, en lite ögrupp i Bonifaciosundet, det sund som skiljer Sardinien från Korsika. Sundet är knappa tio nautiska mil, men kan ibland vara ganska blåsigt. Inne i den djupa Bonifacioviken på södra Korsika ligger man mycket säkert, både i naturhamnen strax innan själva marinan och naturligtvis också vid bryggorna inne i Bonifacio.

Maddalena skärgård är nationalpark och på FNs världsarvslista. Är du sugen på lite längre dagsetappet kan du gå över Asinarabunkten till den oexploaterade ön Asinara på Sardiniens nordvästra spets. Eller kanske efter ostkusten söderut mot Oroseibukten, där man kan se den sällsynta munksälen. Och hela tiden finns det massor av små pittoreska byar att utforska, för att inte tala om restaurangerna. Förutom seglingen och naturupplevelserna är den italienska maten det som gör vistelsen här på Sardinien till ett enastående minne för livet.

Till Sardinien kan man flyga med Ryan Air från Skavsta (Nyköping) till Alghero på västkustten, cirka 14 mil från Portisco. Flyger man via Rom kommer man till Olbia, cirka en kvarts färd från Portisco. Det går också att ta båten från Italienska fastlandet till Olbias hamn. Det tar cirka 3,5 timmar.

Sardinien har upplevt flera olika härskare under historiens gång. Det centrala läget mitt i Medelhavet, nästan lika långt från Italienska fastlandet som från Tunisiens kust, har naturligtvis varit av vikt för den som ville behärska handel och sjöröveri. Redan på 900-talet före Kristus fanns feniciska handelsbaser på ön, 300 år senare tog kartagenerna över ön. Från mitten av 1400-talet tillhörde Sardinien Spanien och det var inte förrän senare delen av 1800-talet som Sardinien, i samband med Italiens enande, kom att tillhöra Italien. Dessförinnan var det ett egen rike under cirka 50 år.

På ön Caprera i Maddalena skärgård levde och dog nationalhjälten Guiseppe Garibaldi, som enade Italien. Men inte förrän 1962 fick Sardinien samma självständiga ställning i förhållande till Italien som Sicilien. Sedan dess har servicen byggts ut och ön moderniserats. Säkert har det också bidragit att premiärministern Silvio Berlusconi har sitt sommarresidens på Sardinien.

 

Text: Hans Söderström

Publicerades: 2008-05-26

Skriv ut