Du är här:Hem Färdmål Norden Med liten båt runt norska kusten

Med liten båt runt norska kusten

Havsorn_havna.com_puffNorska_kusten_Havna_"Norge är ett jävla land sjunger Hasse och Tage" men nog är det vackert. Och det uppmärksammar nu Havna.com, våra vänner i väst, genom att lansera en ny webbplats. Som premiäruppdrag åker de hela norska kusten i liten Askeladden P80 för att göra reportage. De har också en webbkamera på taket som hela tiden visar hur det går.

De norska båtjournalisterna befinner sig just nu vid en liten ögrupp utanför Mo i Rana som ligger en bra bit längre norrut än Boden. De har åkt en bra bit men färden är långt ifrån över. Resan började i Halden som gränsar till Bohuslän och målet är att åka förbi hela nordnorge och avsluta i Kirkenes som gränsar till Ryssland. Allt detta i en Askeladden P80.

– Vi vill visa hela den vackra norska kusten och samtidigt påvisa att man absolut inte behöver en stor båt för att göra spännande långturer, säger Ole Henrik Nissen-Lie som är VD för Norsk Maritimt Førlag som står bakom Havna.com, magasinen Seilas, Båtliv och Seilmagasinet.

Men de har stundtals satt den lilla båten på ordentligt prov i tufft väder, inte minst utanför Lista på Sørlandet där det havet dånade in med kulingvindar.

De har också åkt genom mysiga kuststäder och träffat många profiler som har en speciell historia att berätta. Senast i raden är Ole Martin Dahle som tog med dem på havsörnssafari i Lauvsnes.

Reportrarna fotograferar och filmar kontinuerligt och en av de vackrare platserna de besökt hittills är Brønnøysund med kristallklart vatten, sandbotten och höga bergstoppar vid horisonten.

Men det är inte bara njutning på schemat. De har också hoppat i havet i närapå nollgradigt vatten för att testa flytvästar och överlevnadsdräkter. Se film från det nedan.


havna.com_Brnnysund
Brønnøysund är en av flera vackra platser havna.com besökt under sin resa.

Havsorn_havna.com
Havsörnssafari i Lauvsnes. Foto: Mange Klann

Askeladden_P_80_langs_Norges_kust
Bra runtomsikt och styrplats både ine och ute är några av kvaliteterna norrmännen gillar med sin lilla långfärdsbåt.

Askeladden_P_80_inredning
Båten fungerar som både färdmedel, hotell och kontor.

Askeladden_P80_1
Det lär vara stötigt från stund till stund i åtta meter långa hyttbåten när Norska havet ligger på.

http://www.youtube.com/watch?v=8qWXDcusp7g

 

Test av flytväst och överlevnadsdräkt:

http://www.youtube.com/watch?v=ImyXNXXq_L8

Ett klipp från livekameran när Askeladden glider genom fina Ålesund.

Följ norrmännens fortsatta resa på Havna.com. Här skriver de mer om Askeladden P80 som är redskapet för resan.

Publicerades: 2012-04-30

Skriv ut